Recensies

De Mooie Mijt

Buiten de deur


Er schijnt een mooie mijt in Drenthe te zijn neergestreken. Of beter: neergezet. Ideetje van een lokaal ondernemerspaar dat er een restaurant, hotel en kunstgalerie wilde neerzetten.

In de hooimijt zitten de kamers, het restaurant en de galerie in het boerderijtje ernaast. Dat pand oogt authentiek, maar is nagelnieuw. Gebouwd naar het voorbeeld van de bestaande boerderijbouw ter plekke.

Co, een mooie meid van zichzelf, is bij binnenkomst al meteen verkocht. Het interieur is om door een ringetje te halen. Een soort huiskamer, maar dan ruim opgezet. Een bar in het midden, meubilair in verschillende vormen en kleuren, oude verweerde balken – die bij navraag nieuw zijn, maar verouderd doordat ze lang buiten hebben gelegen – en een houten vloer in Zweeds blauwe kleuren. ,,Ha, Bohus Blå’’, herinnert Hermus zich uit het interieur van zijn Zweedse broer.

,,Ik voel me nu al thuis.” En dat is best knap als we ons realiseren dat we de enige gasten vanavond zijn. Want op een doordeweekse winteravond komt in Sleen de jolijt moeizaam op gang.

Dat laatste heeft echter geen enkele invloed op het humeur van de bediening. Zij is van de categorie vrolijk, doortastend en zeer attent. Als Hermus tweemaal vis van de kaart bestelt, vraagt ze bezorgd of ,,meneer misschien geen vlees eet?” Dan kan de chef daar rekening mee houden bij het voorgerecht, waar wat vlees in is verwerkt. En ze is de hele tijd met van alles bezig, alsof ze een volle tent heeft te draaien. Ook uit de keuken klinken geluiden alsof er voor een heel regiment moet worden gekookt.

De chef – hij was hiervoor souschef bij het Serre-restaurant in het Amsterdamse Okura-hotel – neemt ook het tweetje van vanavond uiterst serieus.

Dat blijkt al meteen bij de amuse van een mousse van rode biet met zachte geitenkaas en droge ham met een stukje kortgegaarde topinamboer. ,,Dat is niet van de straat”, meent Co, en ook de aperitievelijke begeleiding, een spumante van La Tordera Jelma’s (5,50 per glas) is buitengemeen vriendelijk.

Voorgerecht

Co is vanavond op de vleestoer, reden waarom ze de Cecina de León met zuurkool, kweepeer, waterkers (13,50 euro) kiest. Cecina de León is gerookt en gedroogd rundvlees van de tapa, de achterpoot, en afkomstig uit Castilla y León. Mooi dooraderd vlees, dat perfect combineert met de zuurkool. ,,Zoet, zuur en zout in een gerecht, heel apart en spannend, overheerlijk”, noteert Hermus uit Co’s mond. Het enige kritiekpuntje: ,,In zo'n diepe kom is het wel een beetje lastig snijden.’’

Hermus heeft ook Spaans vlees, maar dan van het varken. De licht gerookte skrei, paletta iberica, waterkers en hazelnoot (13,50 euro) blijkt net zo spannend als het andere voorgerecht. Van de skrei – winterkabeljauw uit de Noorse Lofoten – gaat Hermus bijna schreien, zo mooi subtiel gerookt en gegaard is die. Het roken vormt de verbinding naar de paleta, een klein hammetje dat gemaakt is van de voorpoot van het Iberische varken. Minder vet, maar niet minder van smaak. De andere ingrediënten geven een mooi notig karakter aan het geheel.

Hermus had er van de indrukwekkende wijnkaart een glas grüner veltliner bij bedacht, maar de bediening suggereert toch eens een ander glas te proeven. De Gales Auxerrois uit Luxemburg (8 euro per glas) blijkt inderdaad een perfecte begeleider. We laten de keuze voor de wijnen voortaan bij haar achter. Goed voor het palet, iets minder goed voor de portemonnee.

Hoofdgerecht

Maar ja, we willen bij een mooie mijt een mooie tijd. En die tijden blijven voor Co komen met de gebakken rib eye van dubbeldoel koe met structuren van ui, roseval en boerenkool (25,50 euro). Ook hier is weer de smaakbeheersing tot in de puntjes doorgevoerd. Het vlees is heerlijk mals, licht zout, heeft de randjes vet die extra smaak geven. De ui komt rauw, als tafelzuur, gekarameliseerd en gebakken. ,,Zelfs de aardappels zijn perfect.”

Hermus vist verder met gebakken poonfilet, gestoofde kokkels, aardappelmousseline, venkel en beurre blanc (24,50 euro). Het bord ziet eruit als een plaatje. ,,Op dit bord zie je dat poon, mits in goede kokshanden, veel meer is dan een eenvoudig visje. Sappig en hoog op vissmaak.” Venkel en een delicate beurre blanc maken het gerecht af.

Nagerecht

Tja, Co nadert het moment dat ze bijna kritiekloos wordt. En dat wordt niet verholpen door het nagerecht, de mousse van bloedsinaasappel, schuim van bergamot en sorbet van Japanse groene thee (10 euro). Ze proeft heel subtiele citrussmaken in een gerecht dat heerlijk licht is. Een licht bittertje van het thee-ijs prikkelt op de tong.

Hermus gaat iets zwaarder met de een mousse van witte chocolade, citroen crémeux, hazelnoten en tijmroomijs (10 euro). ,,Verrassend om een kruid in het ijs te verwerken.” De gedroogde schijfjes citrusvruchten kunnen zelfs gewoon meegegeten worden.

Begrepen?

Terwijl de kaarsjes zachtjes flakkeren – ook op de andere tafels zijn ze gewoon aangestoken – bedenken we dat de hele avond in Sleen een aangename verrassing is. De setting is prachtig, de bediening vriendelijk en trefzeker en het eten om voor terug te komen. En dan moet die tent gewoon vol zitten. Is dat begrepen?

Jacques Hermus - 18 februari 2018
10 10 Het was werkelijk fantastisch!

Afgelopen zondag hier spectaculair lekker gegeten! Onder leiding van de Voomalige-Sous-Chef van het Okura zijn hier de meest bijzondere en lekkere gerechten bedacht en voor ons door zijn brigade klaargemaakt: het was werkelijk fantastisch! Ook het bijpassende wijn-arrangement is sensationeel. Verder is het hotel schitterend gesitueerd in een schilderachtige omgeving met uitzicht over de velden en bossen van het mooie Drentse landschap. De kamers zijn een mix van modern en klassiek en van alle gemakken voorzien. De familie Weggemans heeft een oude boerderij omgetoverd tot een prachtig tijdloos hotel/restaurant maar nog vele prachtige authentieke elementen behouden van de originele stijl, waardoor het geheel elkaar volledig complimenteert. Een absolute aanrader als je ooit in Drenthe bent, maar eigenlijk ook als je niet in de buurt woont: Gewoon een keertje gaan!! Dit is een parel voor het dorp, de provincie en eigenlijk voor heel Nederland! Chapeau!! Familie Krabbé

Krabbé

Familie Krabbé - 13 september 2017

We reden naar het plaatsje Sleen in Drenthe, weg van alle hectiek en dagelijkse beslommeringen. Pal aan het beroemde Pieterpad hebben de voormalige gerechtsdeurwaarder Erwin Weggemans en kunstenares Agnes Hoekman een oude boerderij tot op de laatste steen verbouwd tot een gloednieuw restaurant met vijf hotelkamers en een kunstgalerie. Dat was een langgekoesterde droom, die ze graag delen met de vele wandelaars langs het pad, toevallige passanten en reizigers die De Mooie Mijt doelbewust hebben uitgekozen voor een kort verblijf van zorgeloze rust.

Reizigers zoals wij dus. Wij kwamen aan op een zondagmiddag en zakten direct in een dolce far niente (zoals we een weldadig herdersuur noemen). Wat een geweldige plek, deze Mooie Mijt. De keuken van het restaurant wordt gerund door Jeroen Vink, een chef die het vak leerde bij het Amsterdamse Hotel Okura. Zijn gerechten zijn authentiek en een spannende hommage aan de rijkdom van de gastronomie.

Wij aten er langoustines in kataifi (gesponnen deeg), een zeer bijzondere pulled swine (pulled porc van Europees wild zwijn), op de huid gebakken snoekbaars met een bitterbal van oester, gebakken rogvleugel met een mooie mousseline van pompoen en als hoofdgerecht een ouderwetse gebraden hertenbout met winterse groenten.

De Mooie Mijt is een aanrader voor wie op zoek is naar het zalige drenthe far niente.

Ronald Giphart - 14 januari 2018
10 10 Alles hoog op smaak. Heerlijke wijn spijs combinaties

Fantastisch gegeten vanavond! Alles hoog op smaak.
Heerlijke wijn spijs combinaties gehad echt een zeer geslaagd diner!

Jurgen Reininga - 30 november 2017
10 10 Een aanwinst voor de regio !

Een aanwinst voor de regio !

Onlangs heerlijk genoten van prachtige gerechten en heerlijke wijnen. Een vakkundig en zeer gastvrij team. Een absolute aanrader.

Hoogtepunt: Langoustine Kataifi, Ponzu , avocado en radijs. Geweldige smaken en een waar kunstwerk op het bord.

Robert IJkens - 25 november 2017
10 10 Top personeel, complimenten voor alle goede zorgen!

De rozen die ik eerder op de dag gebracht had stonden in een passend mooie vaas aan tafel, de champagne stond koud, we hadden iets te vieren en dat hebben we goed gedaan!

Wat een mooie avond, een verrassingsmenu zoals we dat zo graag krijgen. Totale smaakbeleving, heerlijke wijnen passend bij de gerechten. Ik heb van wlke hap genoten.

Wat een fijne plek, top personeel, complimenten voor alle goede zorgen!

Thalita Lanjouw -25 november 2017
9 9 Wir kommen gerne wieder

Wir haben einen sehr schönen Aufenthalt genossen. Das Zimmer wurde liebevoll und im rustikalen Stiel eingerichtet. Eine tolle Aussicht rundherum und sehr ruhig gelegen. Das Essen war sehr lecker zubereitet und die Bedienung ausgesprochen aufmerksam. Beim Frühstück hat es an nichts gefehlt. Wir kommen gerne wieder.

Roswitha und Werner Knoblauch - 29 oktober 2017

Afgelopen zaterdagavond heerlijk gegeten. Mooie locatie!!
Wij hebben gekozen voor het overgangen verrassingsmenu met bijpassende wijnen. Echt super!
We komen graag nog eens.

Crosan Leemans - 08 aug 2017